bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Inapoi la pagina Veniamin

Seminarul "Veniamin Costachi" din Iasi

In anul 1803 Mitropolitul Veniamin Costachi infiinta la Manastirea Socola de langa Iasi primul seminar teologic ortodox din Tarile Romane. Timp de aproape un secol cat a functionat la Socola, Seminarul Veniamin a dat mai multe generatii de absolventi, majoritatea devenind preoti, iar unii, invatatori sau profesori.
Dintre fostii elevi s-au remarcat fratii Scribanesti. Despre felul cum se recrutau elevii si despre cum se desfasurau cursurile scolii vorbeste cu mult umor Ion Creanga, si el fost elev al seminarului, in Amintirile sale.
Pe la sfarsitul sec. al XIX-lea acest seminar se muta in Iasi, in fostul palat al domnitorului Mihail Sturdza.
Frumoasa cladire avea un etaj si era format din trei corpuri de cladiri: unul central si doua laterale, intre care se gasea un frumos parc cu tot felul de pomi ornamentali si diferite specii de brad.
Palatul a fost inconjurat cu ziduri de piatra.
Intrarea in curte se facea printr-o poarta de fier, de la care pornea un trotuar ce trecea prin mijlocul parcului si facea legatura cu intrarea principala a cladirii centrale.
Pentru bunul mers al procesului de invatamant s-a amenajat in aripa din dreapta, cum intri in curtea scolii, cabinetul directorului, repetitorul, biblioteca si sufrageria; in aripa din stanga, cancelaria profesorilor, secretariatul, clasele si laboratorul. In corpul central, la mijlocul etajului se gaseau aula (sala de festivitati) si capela scolii.
In anul 1920 conducerea seminarului i-a fost incredintata Preotului Valeriu Iordachescu, secondat din 1925 de fratele sau, Pr. Cicerone Iordachescu, ambii fiind numiti in 1928 profesori la Facultatea de Teologie din Chisinau.
Sub conducerea Pr. Valeriu Iordachescu seminarul se modernizeaza: cladirea este reparata, mobilierul reinnoit, corpul didactic imbogatit cu profesori de elita, iar viata elevilor in internat, complet imbunatatita.
Seminarul Veniamin se numara printre scolile cele mai bine organizate din Iasi, alaturi de Liceul internat, Liceul de fete "Oltea Doamna" si Scoala Normala "Vasile Lupu".
Din anul 1940 am putut participa direct la viata didactica si spirituala a Seminarului Veniamin, dat fiind faptul ca am fost detasat acolo in postul de spiritual si subdirector. In anul 1941, odata cu inceputul razboiului urmeaza momente dificile si pentru Seminarul Veniamin din Iasi, care este evacuat in 1943 in localitatea Pesac, jud. Timis.
La intoarcerea din refugiu, in anul 1946, director fiind Pr. Scarlat Porcescu, situatia Seminarului se inrautateste datorita vitregiilor timpului.
Astfel, in 1948, dupa un scurt sir de peregrinari Seminarul Veniamin din Iasi este mutat la Manastirea Neamt in localul fostului Seminar monahal.
Averea Seminarului Veniamin: lenjerie, vesela, tablouri de valoare din aula s.a. a fost distrusa sau furata. S-a reusit evacuarea la Mitropolie doar a bibliotecii seminarului, a catapetesmei si a icoanelor capelei.
Cladirea seminarului a fost ocupata de comunisti, in salile de curs pregatindu-se viitorii activisti de partid, pentru ca mai apoi sa devina camin studentesc, si, in final, sa fie data Conservatorului de muzica si arta.
La venirea la Iasi, ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, I.P.S. Daniel a infiintat Facultatea de Teologie Ortodoxa care functioneaza acum in localul fostului Seminar Veniamin.
Luminatul ierarh al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei n-a uitat insa nici invatamantul seminarial, astfel incat, dupa ce din initiativa si cu binecuvantarea I.P.S. Sale s-au infiintat in Arhiepiscopia Iasilor mai multe seminarii teologice, din anul 1995 a fost infiintat si la Iasi, in cadrul Scolii Normale "Vasile Lupu", Seminarul "Sf. Vasile cel Mare", care trebuie si are datoria sa faca legatura peste timp cu cel dintai seminar din tara, Seminarul Veniamin din Iasi.
Acum localul fostului Seminar Veniamin este reparat atat in interior, cat si in exterior, nemaiamintind de starea jalnica in care candva s-a aflat.
Capela a fost rectitorita si sfintita de curand. Activitatea care se desfasoara intre zidurile sale este si ea intrucatva noua.
Parca nimic nu ar mai aminti de fostul Seminar Veniamin din Iasi, daca nu ar mai exista ceva care sa ateste ca intre ceea ce a fost in trecut si ceea ce este astazi exista totusi o tainica legatura. Este vorba de un arbore, care ar putea deveni el insusi un simbol.
Daca cladirea si parcul fostului Seminar Veniamin au suferit degradari, modificari, reinnoiri, singurul care a rezistat si a depasit toate neajunsurile si calamitatile timpurilor este falnicul stejar de la poarta, care se inalta triumfator si le spune bun venit tinerilor studiosi.
Si pentru ca toata lumea care intra in curtea Facultatii de Teologie Ortodoxa vede acest arbore aproape secular, consider ca este de folos sa se stie povestea lui, cu atat mai mult cu cat acest an va fi al 75-lea de la sadirea sa. In anul 1922, sub directia Pr. Valeriu Iordachescu, eram in clasa a III-a de seminar.
La initiativa profesorului Gheorghiu s-a hotarat in consiliul profesoral si al comitetului scolar, ca in ziua de 1 martie, ziua plantarii pomilor, sa se planteze si in curtea scolii un stejar.
Profesorul de stiinte agricole, V. Sadoveanu, a stabilit ca acesta sa fie sadit cum intri, pe dreapta, in curtea scolii, intre casa portarului si cabinetul directorului, stiut fiind faptul ca un asemenea arbore avea nevoie de spatiu mare si multa vizibilitate pentru a se dezvolta.
La serbarea de 1 martie a participat ca oaspete de onoare marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu, care era presedinte de onoare al Comitetului Scolar.
Puiul de stejar, adus cu tot cu pamantul lui din padurea Barnova, a fost sadit atunci in locul special amenajat si sfintit cu aghiasma.
Directorul scolii a aratat valoarea educativa a evenimentului pentru viitorii preoti, care la parohiile lor, in ziua de 1 martie, vor trebui sa sadeasca in curtea bisericii un pom si sa indemne si pe parohieni sa faca acest lucru la casele lor. A urmat apoi un program artistic, iar la urma Mihail Sadoveanu, cu vocea lui baritonala, a citit una dintre cele mai frumoase nuvele ale sale: "In padurea Petrisorului".
Intr-un fel aceasta este povestea stejarului din curtea actualei Facultati de Teologie din Iasi, arbore care anul acesta va implini frumoasa varsta de 75 de ani.
In anul 1947, stejarul implinind 25 de ani, impreuna cu Parintele Scarlat Porcescu, directorul Seminarului Veniamin, am asezat o placa comemorativa, care a fost distrusa; poate ca acum, la moment aniversar, directia Facultatii de Teologie Ortodoxa, va aseza din nou o placa spre buna aducere-aminte...

Inapoi la pagina Veniamin