BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Acasa | Varlaam | Dosoftei| Veniamin Costache | Andrei Saguna |

Viata mitrololitului Antim Ivireanu

Sfantul mitropolit Antim Ivireanul era de originar din Iviria.S-a nascut probabil in jurul anului 1650 . Parintii sai, Ioan si Maria, i-au pus din botez numele de Andrei. Ajungind din tinerete rob la turci, a stat multi ani in Constantinopol, invatind limbile greaca, araba si turca, precum si mestesugul sculpturii, al picturii si al broderiei. Nu stim câta vreme a stat in robie. Este de presupus insa ca aceasta este perioada in care a invatat câteva limbi: greaca, din care va traduce si va tipari si cu care va purta corespondenta mai târziu cu Patriarhii de Ierusalim si Constantinopol, araba si slava veche, in care va tipari carti si este de presupus, limba turca. Dupa un numar de ani a fost eliberat din robie, fie datorita talentelor sale deosebite, despre care vorbesc contemporanii sai, fie prin rascumpararea baneasca a Patriarhiei Ecumenice sau a georgienilor din Peninsula Balcanica. A trait apoi pe lânga Patriarhia Ecumenica, uimindu-i pe cei din jur cu arta sa de caligraf, sculptor, desenator si lucrator in broderie. Necunoscute rân si imprejurarile si data venirii sale in Tara Româneasca.

Citeste mai mult

Activitatea culturala

La Bucuresti in octombrie 1691, tipareste o carte de literatura paranetica: „Invataturile lui Vasile Macedonianul catre fiul sau Leon”, in traducerea greaca moderna a lui Hrisant Notara, nepotul Patriarhului Dositei al Ierusalimului si urmasul sau in scaun, cu care Antim va avea legaturi toata viata, când bune când rele. In octombrie 1691 in prima carte tiparita de el se semneaza ca Ieromonah Antim. In Tara Româneasca, modestul si strainul Ieromonah Antim a fost chemat sa joace un rol important. El n-a trecut sub tacere ceea ce ochiul sau ager a observat de-a lungul celor 26 de ani, petrecuti pe pamânt românesc Inceputurile vietii lui Antim in Tara Româneasca au fost modeste si munca lui dificila si indelungata. Dintre activitatile lui numeroase, in care a stralucit ca nimeni altul una mai ales se impleteste cu intreaga sa viata, de care nu paote fi separate, aceea de tipograf. El ramâne, alaturi de Diaconul Coresi cel mai mare tipograf al culturii noastre medievale.

Citeste mai mult

Activitatea in plan social si politic

Pe langa interesele Bisericii, Mitropolitul Antim s-a dovedit si un patriot iluminat. El a aparat drepturile sale, ca Mitropolit al Ungrovlahiei, asupra manastirilor inchinate Sfantului Mormant, conduse de calugari greci, care nu mai pomeneau la slujbe pe mitropolitul locului. In plus, a luptat impotriva opresiunii turcesti, militand pentru apropierea de Rusia lui Petru cel Mare. Cand Constantin Brancoveanu a vrut sa-l inlature din scaunul mitropolitan, el s'a aparat in scris - in doua randuri in 1712 -, ramanand ca ierarh pana la moartea mertirica a lui Brancoveanu (1714) si sub Stefan Cantacuzino (1714-1715).

Citeste mai mult

Ctitor si sprijinitor al Bisericii Ortodoxe

ANTIM-CTITOR. Intre 1713 si 1715 a zidit manastirea cu hramul Tuturor Sfintilor din Bucuresti, cunoscuta ca manastirea Antim, dupa planurile sale. Biserica a fost impodobita in exterior si in interior, dotata cu odoare, carti si obiecte de cult si avand chilii pentru calugari. A inzestrat-o cu mosii si alte venituri, din cheltuiala proprie, pentru monahi dar si pentru saraci, cum reiese din Testamentul sau, un model de opera sociala a Bisericii.
SPRIJINITOR AL BISERICII ORTODOXE. Nu si-a uitat neamul din care s'a nascut si a donat la Tbilisi o tipografie cu caractere georgiene, trimitand acolo pe cel mai important ucenic al sau, Mihail Stefan. De asemenea, a pus bazele primei tipografii cu caractere arabe instalata la Alep, in 1706. Pentru credinciosii greci din Patriarhiile Constantinopolului, Alexandriei si Ierusalimului a tiparit numeroase carti de slujba si teologice in greceste. Mitropolitul Antim s'a ingrijit si de credinciosii din Ardeal, tiparind lucrarea intitulata "Lumina", pentru combaterea prozelitismului catolic al vremii si a trimis la Alba Iulia pe Mihail Stefan, care a tiparit aici o "Bucoavna" (Abecedar) si un "Chiriacodromion", ambele in 1699.

Citeste mai mult

Sfarsitul mitropolitului

In gramata patriarhala a Patriarhului Ecumenic Ieremia al III-lea abia urcat in scaun, Mitropolitul Antim Ivireanu a fost acuzat de revolutie si rascoala, de „mestesuguri satanicesti” si de magie, fiind culpabil si vinovat de caterisirea canonica. Pentru toate aceste rele, Antim Ivireanu este scos din rândul arhiereilor si „departat de Mitropolia Ungro-Valahiei”. In locul numelui de Antim pe care l-a purtat ca Mitropolit i s-a dat cel de Andrei, cu care intrase in viata si cu care urma sa paraseasca viata. In timp ce i se citea gramata de caterisire i s-a pus pe cap o tichie rosie si i s-a comunicat sentinta de deportare pe viata la Manastirea Sfânta Ecaterina de pe muntele Sinai. In miez de noapte, a pornit o caruta spre locul de surghiun, escortat de câtiva soldati turci. Pe drum catre Manastirea Sfânta Ecaterina a sosit si decizia Sultanului prin care era condamnat la moarte. Soldatii din porunca lui Nicolae Mavrocordat, l-au omorât si i-au aruncat trupul in Râul Tungia, care trece prin Adrianopol. Data omorului nu se cunoaste, cândva in ultima decata a lui septembrie 1716, dupa data de 22 a luni. Pomenirea lui se face cu cinste in fiecare an in ziua de 27 septembrie.

Citeste mai mult